Акафист Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Муромская»

муромская

Кондак 1
Избранной от всех родов Царице и Владычице мира, милостию Своею страну сию озаряющей, похвальное пение приносим Ти, Богородице. Ты же, яко имущая дерзновение к Сыну Твоему и Богу, от всяких нас бед свободи, да зовем Ти:

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Икос 1
Архангела глас усты недостойными приносим Ти, Чистая, яко благоизволила еси даровати сию чудотворную икону Твою князю Святославу, да преподаст ю в благословение Твое, милость же Твоя на стране нашей бысть и икона Твоя бысть нам выну в знамение Твоего покрова неотступнаго и в присное нам утешение и радование. Благодаряще убо Тя, с веселием зовем Ти:

Радуйся, от ангелов воспеваемая и от всея твари славимая; радуйся, херувим честнейшая и серафим без сравнения славнейшая.

Радуйся, небесных сил превысшая и ангельския чины превосходящая; радуйся, в честней иконе Твоей от всех родов покланяемая.

Радуйся, преблагословенная граду Мурому похвало; радуйся, присноблаженное Рязани украшение.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 2
Видя о себе Божие смотрение, да просветит жители града Мурома, благоверный князь Константин со священники и вои в страну Муромскую отъиде, взем честный образ Твой, Владычице, и всю надежду на Тя и Бога возложи, Емуже и пояше: Аллилуиа.

Икос 2
Разумети неотступный покров Твой и всесильную помощь Твою даровала еси, Пречистая, благоверному князю. Того ради, аще и яростию сретоша его непокоривии иноплеменницы и сына его убиша, обаче никакоже смутися, ниже от намерения своего отступи, но и в град Муром вниде, и на княжении своем утвердися, благодарне воспевая Ти:

Радуйся, пришествием святыя иконы Твоея град Муром озарившая; радуйся, милостивым ликом Твоим сердца неверных умягчившая.

Радуйся, верным людем Твоим всесильную помощь Твою в брани явившая; радуйся, иноплеменники, в ожесточении сущия, вразумити изволившая.

Радуйся, противныя советы их сокрушившая; радуйся, к свету веры Христовы тыя наставляющая.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 3
Силою Вышняго утвердися благоверный князь Константин во граде Муроме и, неизреченное милосердие и заступление Твое, Всемилостивая, поминая, абие воздвиже церковь Тебе в честь Благовещения Твоего, идеже и икону Твою святую благолепне постави, со умилением вопия Богу: Аллилуиа.

Икос 3
Имея Тя богоизбранную помощницу во апостольстем подвизе, благоверный князь Константин никакоже устрашися, егда невернии идолослужителие со оружием и воплем великим приидоша к нему, умертвити его помышляюще, но чудную икону Твою на руки взем, един к ним изыде. Темже, приснодевственный лик Твой зряще, вострепеташа нечестивии и падоша ниц, аки мертвии. Вернии же людие Твои, сему преславному знамению дивящеся, воспевают Ти сице:

Радуйся, вернаго раба Твоего от нечестивых оградившая; радуйся, бесовскую лесть тем обличившая.

Радуйся, радость небеси и земли тогда явившая; радуйся, людей безбожных и заблуждших дивное вразумление.

Радуйся, стаду Твоему покрове и присное утешение; радуйся, пристанище наше тихое и всегда готовое заступление.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 4
Бурю злобы и ярости бездушныя утишила еси, Всеблагая, и в разум истины привела еси тогда нечестивыя, видевшим им святую икону Твою, аки солнце, сияющую, лице же князя, аки ангельское, смиришася зело, и со страхом приступающе к нему, крещения просяху, да Богу единому научатся пети: Аллилуиа.

Икос 4
Слышав сицевыя глаголы и моления прежде темных, ныне же света Христова взыскующих людей, благоверный князь со всем освященным собором умилися образу Твоему, возде руце свои на небо и рече: О всепетая Госпоже Богородице, благодарим Тя, яко избавила еси нас от нахождения рати сих иноплеменных и прежде злыя враги, внезапу возделанныя нам братия и други сотворила еси. Темже и по сих во время всякия скорби нашея и обстояний не забуди нас, теплая Заступнице, да со умилением присно вопием Ти:

Радуйся, Свет невечерний возсиявшая и неверныя ко Христу приведшая; радуйся, сердца их во умиление к восприятию истины предуготовившая.

Радуйся, востание иноплеменных и их противление дивно смирившая; радуйся, злое намерение во благое преложившая.

Радуйся, погибающих скорое взыскание; радуйся, всем хотящим спасения дивная помощнице.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 5
Бога истиннаго познавши и заповедем Его научившеся, людие муромстии единомысленнии ко святей купели устремишася и с веселием крещахуся, баню возрождения приемлюще, Отцу же и Сыну и Святому Духу вопиюще: Аллилуиа.

Икос 5
Видевше лучу пресветлу новопросвещеннии людие, абие по крещении с высоты осенившу, и гром, с небесе внезапу возшумевый, слышаще, устрашишася, и вкупе возрадовася благоверный князь Константин и вси приснии с ним. Разумеша бо, яко близ еси их, и новопросвещенныя люди Твоя покрываеши. Темже со страхом и радостию вопияху Ти:

Радуйся, доме, егоже созда Себе Премудрость Божия; радуйся, жезле Иесеов, от негоже прозябе цвет Христов.

Радуйся, Невесто Неневестная, от Духа Свята заченшая Сына Эммануила; радуйся, клеще таинственная, Огнь Божества во чреве приемшая.

Радуйся, престоле превознесенный, на немже плотию возседе Сын Божий; радуйся, врата затворенная, имиже пройде един Христос.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 6
Проповедует вся страна Российская чудеса, от святыя иконы Твоея бываемая, прославляет Тя, яко благую Одигитрию, истинный путь к Царствию Небесному всем верным указующую. Сего ради и мы со умилением припадаем к Тебе, Владычице, и богатыя Твоя милости исповедующе, Сыну Твоему и Богу из глубины души воспеваем: Аллилуиа.

Икос 6
Возсия во граде Муроме свет веры православныя Твоим благоволением, Пречистая, и милостию Сына Твоего и Бога истинное благочестие оттоле зде утвердися. Сего ради и в благодарную память чудесе Твоего новый храм благолепнейший сей из камене тогда воздвигоша Ти, в немже даже и до ныне сходящиися вернии людие Твои не престают звати Ти:

Радуйся, во храме Божием воспитанная и Сама храм святый Тому бывшая; радуйся, благодатию Его предочищенная и нам во спасение предъизбранная.

Радуйся, всеми добродетельми преукрашенная; радуйся, палато пресветлая, Владыце уготованная.

Радуйся, Невесто мира Создателя, земному здателю на хранение врученная; радуйся, горних сил похвало и земнородных всех славо.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 7
Хотящи от вечныя пагубы избавити люди муромския, древле светом веры сих просветила еси, всенепорочная Владычице. Твоею небесною помощию подаждь и нам просвещение ума и сердца нашего и сподоби нас до конца жития нашего бодренно наше спасение соделати, да никогда уснем в смерть, но да сподобимся в горнем царствии вечно с Тобою воспевати Богу: Аллилуиа.

Икос 7
Новое знамение Твоего о граде Муроме благаго промышления явила еси, Владычице, егда во дни святаго Василия Рязанскаго злыя козни диавольския яве посрамила еси и прельщенных людей сердца покаянием умилила еси. Темже неповинных изгнание и срамоту хулений от паствы своея Христа ради сладце претерпевая, святитель Божий, правды своея от Тебе ожидая и пречистому Твоему образу усердно поклоняяся, вопияше:

Радуйся, изгнанных правды ради милосердная заступнице; радуйся, поносимых за Христа пристанище благоотишное.

Радуйся, ризою Твоею от всякаго зла нас покрывающая; радуйся, прельстившихся врага советом скорое вразумление.

Радуйся, правды Божией дивное явление; радуйся, козней диавольских конечное посрамление.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 8
Странное мыслем человеческим совершися промышлением Твоим, Пречистая, егда святитель Василий от града Муромскаго исхождаше: чудотворную икону Твою на руку держа, на мантию свою, аки на корабль, вступи и по волнам речным устремися, во умилении сердца поя Богу: Аллилуиа.

Икос 8
Весь град Муром во ужасе потрясеся, необычное плавание своего изгоняемаго пастыря видя. Тако убо обличися ложь оклеветающих его праведное житие. Тии же люди муромстии, временное прельщение свое окаявше, Твое же дивное промышление славяще, воспеваху Ти:

Радуйся, преблагословенная Мати Творца нашего и Господа; радуйся, смирением возвышенная и на смиренныя призирающая.

Радуйся, верныя рабы Твоя николиже оставляющая; радуйся, во изгнании с теми сущая.

Радуйся, по скорби тем утешение подающая; радуйся, Радость миру вечную родившая.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондлк 9

Вся козни вражия посрамленныя Тобою, Пречистая, видя и о вразумлении прельщенных людей своих тепле моляся, святитель Василий от очию их скрыся и к новому месту селения своего и подвигов направися, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 9
Витий многовещанных языцы не возмогут изъяснити новаго чудесе Твоего, имже угодники Твоя удивила еси, Владычице, необычным от града Мурома в Рязань преселением. Mы же, святую икону Твою обстоящии и дивное промышление Твое воспевающии, не престанем таковаго чудесе память творити, и со умилением присно взываем Ти:

Радуйся, град Рязань пришествием иконы Твоея возвеселившая; радуйся, милостивным предстательством Твоим Муром не оставившая.

Радуйся, образом Твоим струи водныя освятившая; радуйся, дивным отшествием святителя люди муромския вразумившая.

Радуйся, к сокрушению о гресех и к покаянию тех обратившая; радуйся, из глубины греховныя и нас воздвизающая.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 10
Спасение наше устрояя, не престал еси, Блаже, дивными знаменьми и чудесы прославляти Всесвятую Матерь Твою пренепорочную, Юже приими и ныне, за ны молящуюся, и богатыя милости Твоя нам низпосли, с любовию вопиющим Тебе: Аллилуиа.

Икос 10
Стена необоримая и пристанище небурное Ты еси, Богородице Пречистая, всем притекающим к Тебе. Темже огради и нас и покрый от всех враг видимых и невидимых, да с верою поклоняющеся пречистей и цельбоносней иконе Твоей, радостно вопием Ти:

Радуйся, сохраняти и спасати всех призывающих Тя обещавшая; радуйся, к Сыну Твоему и Богу молитвы верных приносящая.

Радуйся, и Сама непрестанно у престола Его молящаяся о нас; радуйся, благодать Твою иконам Твоим даровавшая.

Радуйся, всю вселенную лучами тоя озарившая; радуйся, рода христианскаго похвало и непостыдное упование.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 11
Пение всякое побеждается и недоумеет язык благохвалити Тя по достоянию, пренепорочная Владычице, множества ради чудес, яже от святых икон Твоих присно источаеши, обаче дерзаем и мы грешнии и смиреннии свой глас приносити Тебе. Приими убо, всемилостивая Мати, наше усердие, Сыну бо Твоему поем: Аллилуиа.

Икос 11
Светозарная свеща, во граде Муроме возсиявшая и град Рязань просвещающая, явися предивная икона Твоя, Владычице, всем бо притекающим к ней струи исцелений изливает и чудес зарями люди Твоя веселит, вся подвизающи звати Ти:

Радуйся, Божественный Свет неизреченно родившая; радуйся, тьму смертную рождеством Твоим просветившая.

Радуйся, страны нашея неусыпная покровительнице; радуйся, людей православных верная хранительнице.

Радуйся, радости небесныя всем нам ходатаице; радуйся, при исходе нашем от телесе благая споручнице.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 12
Благодать спасительную Тобою получивше, не престанем милости Твоея проповедати, Богоблаженная, скорбящим бо утешение, недужным исцеление, от духов нечистых стужаемым свобождение присно подаеши и всем всяку язю лечиши, да благодарным сердцем Богу вопием: Аллилуиа.

Икос 12
Поюще Твоя многая и преславная роду человеческому благодеяния, немолчными песньми воспеваем Тя, предивная Царице небесе и земли, в Тебе едину нашу надежду и помощь полагаем и Тобою недостойнии к Сыну Твоему и Богу дерзновение имамы. Темже услыши нас, Владычице, и обычную благодать Твою нам низпосли, с любовию вопиющим Ти:

Радуйся, милостеи Сына Твоего и Бога нас сподобляющая; радуйся, десную часть молитвами Твоими нам грешным уготовляющая.

Радуйся, стадо Твое в жизнь вечную приводящая; радуйся, грешником кающимся спасение подающая.

Радуйся, Церкве Православныя нерушимая стено; радуйся, рода христианскаго удобрение.

Радуйся, пречудная Владычице, земли Муромския и Рязанския милостивая заступнице.

Кондак 13
О всепетая Мати, всемилостивая Госпоже, присноблаженная Царице, приими от нас, недостойных, малое сие моление, пред пречистым Твоим образом со слезами приносимое и, якоже древле прельщенныя вразумила еси и кающияся помиловала еси, тако и ныне тьму греховную в сердцах наших просвети, бурю страстей умири, вся раздоры и нестроения утоли и от бед избави всех, вопиющих к Богу: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос «Архангела глас …» и 1-й кондак «Избранной от всех родов …».

Молитва
О Пресвятая Дево, Мати Господа Вышних сил, Небесе и земли Царице, града и страны нашея Всемогущая Заступнице! Услыши нас, молящихся Тебе, и испроси у Бога и Сына Твоего пастырем нашим ревность и бдение о душах наших, градоправителем — мудрость и силу, судиям — правду и нелицеприятие, наставником — разум и смиренномудрие, супругом — любовь и согласие, чадом — послушание, обидимым — терпение, обидящим — страх Божий, скорбящим — благодушие, радующимся – воздержание. Нам же всем ниспосли дух разума и благочестия, дух милосердия и кротости, дух чистоты и правды. Ей, Госпоже Пречистая! Умилосердися на немощныя люди Твоя: разсеянныя собери, заблуждшия на путь правый настави, недугующия уврачуй, старость поддержи, юныя уцеломудри, младенцы воспитай и призри на всех нас призрением милостиваго Твоего заступления. Милостива нам буди зде и на Страшном Суде Сына Твоего. Ты бо еси, Госпоже, слава Небесных и упование земных, Ты по Бозе наша надежда и Заступница всех, притекающих к Тебе с верою. Тебе убо молимся и Тебе, яко Всемогущей Помощнице, сами себе и друг друга и всю жизнь нашу предаем, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

Тропарь, глас 4
Днесь светло красуется град Муром, яко зарю солнечную, восприемши, Владычице, чудотворную Твою икону, к нейже ныне мы притекающе и молящеся, Тебе взываем сице: о Пречудная Владычице Богородице, молися из Тебе воплощенному Христу Богу нашему, да избавит град сей и вся грады и страны христианския невредимы от всех навет вражиих и спасет души наша, яко Милосерд.

Оставьте коментарий: “Акафист Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Муромская»

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *